Foto Ad Schaap
Welkom op de website van Ad Schaap
Freelance fotograaf en journalist voor lokale media in de regio Haarlem
Terug startpagina |   Copyright © Ad Schaap   Alle rechten voorbehouden.  |  Gebruiksvoorwaarden   |  Contact
Start.Evenementen.Nieuws.Haarlem / e.o..Muzikaal.Video.

HAARLEM - In de Kathedrale Basiliek St. Bavo werd op zondag 2 oktober een bijzondere Pontificale Eucharistieviering opgedragen. Het Kathedrale Koor gaf, onder leiding van Fons Ziekman, tijdens deze viering onder meer een unieke uitvoering van de Messe Solennelle van Vierne, met leden van het Promenade Orkest. Deze van oorsprong voor dubbel orgel geschreven mis, is speciaal voor orkest bewerkt.

 

Deze zondag, het dichtst bij het Patroonsfeest van St. Bavo, stond helemaal in het teken van het jubileum van het Muziekinstituut van de Kathedrale Basiliek van Sint Bavo. Dit beroemde instituut bestaat dit jaar 65 jaar en de daaraan verbonden koorschool 60 jaar.

Aan het einde van de Eucharistieviering werden de eerste exemplaren van de jubileum CD uitgereikt aan Z.E. Kardinaal Simonis, Mgr. Dr. Jozef Punt Bisschop van Haarlem-Amsterdam  en de burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders.

 

De cd, met als titel 'Krönungsmesse', kan gezien worden als 'kroon' op een bijzonder jaar. Het Muziekinstituut én de Koorschool vieren namelijk beiden een jubileum. Het Muziekinstituut bestaat 65 jaar en de daarbinnen vallende Koorschool 60 jaar. Ondanks deze ogenschijnlijk hoge leeftijd is het instituut nog springlevend. Ieder jaar worden weer zestien achtjarigen toegelaten in groep 5 van de Koorschool: de opleidingsklas. Na een jaar intensief muziekonderwijs zijn zij klaar om geïnstalleerd te worden in het Kathedrale Koor en ook onderdeel te worden van een traditie die nog véél verder teruggaat. De eerste berichten over zang in Haarlem in de Oude Bavo stammen namelijk al van rond 1300.

Naast de Krönungsmesse van W.F. Mozart (Missa in C) staat op de cd ook het Magnificat van F. Durante en Hear My Prayer van F. Mendelssohn. In het laatstgenoemde werk wordt de sopraansolo gezongen door jongenssopraan Martijn Nijkamp, die in juli zijn opleiding aan de Koorschool heeft afgerond en nu als senior in het Kathedrale Koor zingt.

 

Om 13:30 uur was in de Kathedrale Basiliek St. Bavo een eigentijds concert welke gegeven werd door het Schoolkoor van de Koorschool met name door de leerlingen van de groepen 6, 7, 8 en eerste jaars senioren in samenwerking met de koren Haarlem Voices, Barbers & Bishops en Vocaal Ensemble Six. Dit concert gaf een verrassende wending als afsluiting. Vanwege muzikale en organisatorische verdiensten in en om de Kathedrale Basiliek en Koorschool van het Bisdom Haarlem-Amsterdam werd het Ereteken van Sint Bavo toegekend aan dirigent Fons Ziekman van het Kathedrale Koor en directeur Hans Hartog van het Muziekinstituut St. Bavo.

 

2011-10-02
Bavofeest met Pontificale Eucharistieviering
ter gelegenheid van 60 jaar Koorschool en 65 jaar Muziekinstituut
VIDEO
picasa